Over RBL Midden-GelreWeten wat wij voor u kunnen betekenen?
Voor jongerenWeten wat wij voor jou kunnen betekenen?
Voor oudersWeten wat wij voor u kunnen betekenen?
Voor ProfessionalsWeten wat wij voor u kunnen betekenen?

Halt & proces-verbaal

Gevolgen schoolverzuim
Schoolverzuim is een overtreding van de Leerplichtwet en is in principe strafbaar. Wanneer de inzet van leerplicht, school en eventueel hulpverlening niet helpt om het schoolverzuim te stoppen kan Halt worden ingezet of een proces-verbaal worden opgemaakt. In een preventief stadium kan Forza worden aangevraagd in samenwerking met het sociaal wijkteam van de gemeente.

Forza
Bij jeugdigen vanaf 12 jaar kan ook Forza worden ingezet. Dit is een preventief programma van de Jeugdbescherming dat zich richt op het hervatten van de schoolgang.

Halt
Bij regelmatig schoolverzuim of te laat komen kan een jeugdige doorverwezen worden naar Halt. Dit gebeurt wanneer de inzet van school en de consulent van het RBL om het verzuim te stoppen geen effect heeft. Met een Halt-afdoening wordt voorkomen dat jeugdigen in aanraking komen met het Openbaar Ministerie.

Proces-verbaal
In de aanpak van schoolverzuim staat het hervatten van de schoolloopbaan voorop. Schoolverzuim is een wettelijke overtreding en dus strafbaar. Wanneer de jeugdige en/of zijn ouders onvoldoende meewerken aan het herstel van de schoolgang kan de consulent een proces-verbaal opmaken.

De Raad voor de Kinderbescherming onderzoekt waarom een jeugdige niet naar school gaat. De Officier van Justitie beslist vervolgens hoe het proces-verbaal wordt afgehandeld. Dit kan betekenen dat u of uw kind moet voorkomen bij de rechter. De rechter kan verschillende straffen opleggen. Bijvoorbeeld een boete, een taakstraf, verplichte hulpverlening en in extreme gevallen ook hechtenis.

 

 

 

 

 

 

 

Cookie-instellingen